Close

Zonnen zonder zorgen deel 3: “Ik ben verbrand, wat nu?”

Zonnen zonder zorgen deel 3: “Ik ben verbrand, wat nu?”

Zoals ik in deel 1 van dit artikel al schreef, kunnen de UV-stralen van de zon het DNA van je huid beschadigen via een ingewikkeld proces van vrije radicalenproductie, met onder andere huidveroudering tot gevolg. Heel wat mensen denken dat de vrije radicalenproductie stopt wanneer je eenmaal uit de zon bent en je na een dagje strand bijvoorbeeld op je hotelkamer gaat douchen. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat dit voor je huid schadelijke proces nog een aantal uren verder gaat nadat je uit de zon bent gegaan. Het is dus van groot belang je huid na het zonnebaden goed te verzorgen. Zelfs als je niet verbrand bent, is after sun verzorging dus een must. Een goeie after sun verzorging moet voldoen aan de volgende voorwaarden: ze moet veel antioxidanten bevatten (om de vrije radicalenschade te minimaliseren) én ze moet ontstekingswerend werken (om de roodheid te verminderen en te verzachten.)

En laat er nu een plant bestaan die aan beide criteria voldoet en die daardoor een echte after sun topper is: het sint-janskruid.

Sint-janskruid

Dit zonnige kruid waarvan al sinds de 16e eeuw een prachtige, diep robijnrode olie werd gemaakt om wonden, brandwonden, littekens en ontstekingen mee te verzorgen, blijkt nu ook wetenschappelijk onderbouwd een fantastisch after sun kruid te zijn. Dat komt onder andere doordat het kruid tjokvol antioxidanten en ontstekingswerende stoffen zit die de zonschade helpen beperken.

Zo doet het stofje hyperforine – overvloedig aanwezig in sint-jansolie – de productie van vrije radicalen ter hoogte van de huid afnemen (lees: minder zonschade en minder huidveroudering). Het is ook meegenomen dat diezelfde stof de huideigen productie optimaliseert van belangrijke huidbeschermende stoffen als ceramiden en squaleen. De huidbarrière wordt hierdoor versterkt en dat is erg belangrijk aangezien een intacte huidbarrière ervoor kan helpen zorgen dat huidproblemen als eczeem en acne voorkomen worden.

Uit onderzoek is verder ook gebleken dat stoffen uit het sint-janskruid (voornamelijk hypericine en hyperforine) ervoor zorgen dat huidkankercellen niet verder kunnen doorgroeien. Dat komt omdat deze stoffen de vorming van nieuwe bloedvaten naar de tumor verhinderen en de zieke cellen aanzetten tot geprogrammeerde celdood, waardoor ze niet meer verder groeien. Waarschijnlijk helpen beide stoffen ook beschadigingen aan het DNA voorkomen. Voor alle duidelijkheid: ik zeg hiermee niet dat sint-janskruid huidkanker geneest. Ik wil gewoon even duidelijk maken dat sint-janskruid stoffen bevat die je huid efficiënt helpen herstellen na het zonnebaden.

Voor een ander interessant effect van sint-janskruid moet ik even een moeilijk woord gebruiken. Het is namelijk duidelijk dat extracten van dit kruid een groep enzymen onderdrukken in je huid die matrixmetalloproteases genoemd worden. Deze enzymen breken collageen en elastine af in je huid en dat wil je niet: beide eiwitten houden je huid namelijk elastisch en strak en helpen rimpels voorkomen. Sint-jansolie kan er op die manier ook mee voor zorgen dat je huid er jong blijft uitzien.

Hoe maak ik sint-jansolie?

Sint-jansolie maken kan het kleinste kind. Je hebt alleen wat geduld en tijd nodig (én een goeie olijfolie) om de goudgele bloemetjes te plukken op een zonnige junidag. Maak sint-jansolie altijd met verse bloemen en kijk voor je begint of ze je vingers rood kleuren als je ze tussen je vingers wrijft. Pluk dan zoveel bloemen en knoppen als je potten wilt vullen. Overgiet ze met een goeie extra-vierge olijfolie tot ze een tweetal centimeter onder de olie zitten. Zet de pot op een zonnige vensterbank en laat twee tot drie weken trekken. Schud elke dag met de pot en zorg ervoor dat alle bloemetjes goed onder de olie zitten om schimmel te voorkomen. Filter na een drietal weken, wanneer je olie mooi rood gekleurd is, de bloemetjes eruit.

Bewaar je olie in een donkere fles op een koele, donkere plaats. Het is absoluut sprookjesachtig om je eerst groengele olijfolie zo donker rood te zien kleuren.

Hoe gebruik ik sint-jansolie als after sun?

Wanneer je de sint-jansolie met een beetje aloë veragel in je hand vermengt, heb je een prachtige en gemakkelijk uitsmeerbare after sun die vele malen beter is dan de meeste gangbare after suncrèmes in een tube. Door de olie te vermengen met aloë veragel kan je ook nog eens profiteren van het verzachtende en verkoelende effect van de aloë vera.

Opgelet:

Van sint-jansolie wordt gezegd dat je ze niet overdag mag gebruiken omdat ze je huid gevoeliger maakt voor de zon. In theorie maakt vooral hypericine je huid gevoeliger voor de zon. In de praktijk blijkt dat niet altijd te kloppen. Ook in een studie uit september 2017 die in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in microbiology werd gepubliceerd (1), sprak men van de sint-janskruid paradox. Sint-jansolie vertoont namelijk een aantal fenomenen die niet wetenschappelijk verklaarbaar zijn:

  1. Sint-jansolie bevat hyperforine terwijl dat normaal gezien niet kan omdat de stof lichtgevoelig is en je het sint-janskruid in de zon in de olie laat trekken en de hyperforine dus door het zonlicht zou moeten afgebroken worden.
  2. Hypericine maakt de huid normaal gezien zongevoelig, maar dat werd bij het traditioneel van deze olie niet gerapporteerd.

Oftewel: de kracht van de natuur is onvoorspelbaar en planten lezen geen boeken of wetenschappelijke studies en doen daardoor soms dingen waarvan wij zeggen dat ze niet kunnen.

Waarschijnlijk is het verhaal dat sint-jansolie niet in de zon mag gebruikt worden vooral afkomstig van mensen die sint-janskruidextracten innamen waarbij de hypericine in hoge hoeveelheden geconcentreerd was, bijvoorbeeld in preparaten tegen depressie, en die op die manier een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht constateerden.Toch zou ik het zekere voor het onzekere nemen en de olie enkel ‘s avonds gebruiken als after sun of als anti-rimpel nachtserum.

Wat als ik geen tijd heb om sint-jansolie te maken?

Dan heeft Muriel van Réalia een paar prachtige producten voor jou gemaakt. Haar after sun is gemaakt met handgeplukte sint-jansbloemen die ze laat macereren in olijfolie van eigen productie. Om het herstellende en huidregenererende effect van de sint-jansolie nog te versterken zit er ook Corsicaanse immortelle olie bij.

Verder heeft Muriel een anti-aging nachtserum gemaakt waarin eveneens handgeplukte sint-jansbloemen en Corsicaanse immortelle zijn verwerkt voor een maximum aan antioxidanten en collageenbeschermende stoffen. Dit is een lichtere formule die speciaal ontwikkeld is voor gebruik op het gezicht.

Smeer je liever een crème? Dan is er ook de Reagenere herstellende anti-aging nachtcrème met zowel sint-janskruid als Corsicaanse immortelle.

Al deze producten zijn enkel voor gebruik in de avond.

Herstellende after sun olie voor de droge, geïrriteerde huid

Anti-aging nachtserum ‘Reanutri’ met immortelle van Corsica

Anti-aging nachtcrème ‘Reagenere’ met immortelle van Corsica

 

 

 

 

(1) The Chemical and Antibacterial Evaluation of St. John’s Wort Oil Macerates Used in Kosovar Traditional Medicine. Lyles JT, Kim A, Nelson K, Bullard-Roberts AL, Hajdari A, Mustafa B, Quave CL. Front Microbiol. 2017 Sep 8;8:1639.

“Therefore, the established chemistry presents a paradox for this H. perforatum oil macerate: the hyperforin responsible for the antibacterial bioactivity should degrade in the sunlight as the traditional oil is prepared; alternately, if hypericin is present in established bioactive levels, then the oil macerate should cause photosensitivity, yet none is reported.”

 

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *