Close

Waarom zonnecrème je huid onvoldoende beschermt tegen veroudering.

Waarom zonnecrème je huid onvoldoende beschermt tegen veroudering.

Wat worden we de laatste tijd verwend door prachtig zomerweer, zeg! Niet voor niks waarschuwt Frank Deboosere ons in zijn weerberichten keer op keer voor de hoge uv-index. “Smeren maar!”, overtuigd hij ons. En dat smeren kan je beter niet alleen met zonnecrème doen. Uiteraard beschermt zonnecrème je huid tegen de inwerking van zonnestralen, maar hoe hoog de zonnefactor van je crème ook is: volledige bescherming biedt hij nooit (anders zou je immers ook de hele zomer lang die melkwitte benen blijven behouden.)

Een goeie after sun zou bomvol antioxidanten moeten zitten, maar helaas: de tientallen flesjes after sun die ik de laatste dagen analyseerde, deden me tot de constatatie komen dat dat helemaal niet klopt.

Uit onderzoek is gebleken dat de vrije radicalenschade die de zon in je huid veroorzaakt, lustig doorgaat tot vele uren nadat je in de zon was. Het gevolg? Terwijl jij lekker in je zachte bed ligt uit te rusten van een heerlijke, al dan niet actieve, zomerdag, gaan de huidverouderingsprocessen die het zonlicht veroorzaakte gewoon verder. Tenzij je voldoende antioxidanten smeert. Een goeie after sun zou daarom bomvol antioxidanten moeten zitten, maar helaas: de tientallen flesjes after sun die ik de laatste dagen analyseerde, deden me tot de constatatie komen dat dat helemaal niet klopt. Integendeel: de ingrediënten die ik courant hoog op de ingrediëntenlijst vindt (propylene glycol, butylene glycol of siliconen) voegen niets van antioxidanten toe en de glycols kunnen je huid daarbij ook nog eens flink irriteren. Beter kiezen dus voor een product met natuurlijke ingrediënten dat veel antioxidanten bevat. Of er nu het woord after sun op staat of niet: alle producten die verzachtende, kalmerende en antioxiderende stoffen bevatten, zijn goed na het zonnebaden en waarschijnlijk zelfs veel beter dan courante producten die wél after sun worden genoemd. In een vorige post had ik het al over een topper als sint-jansolie als natuurlijke after sun. Deze keer wil ik het graag hebben over een bepaalde soort antioxidanten die fantastisch zijn in after sun producten voor je gezicht: kleurloze carotenoïden. (Want dat valt me ook op: hoewel je gezicht nood heeft aan een extra hoge dosis antioxidanten, wordt er bijna nooit een onderscheid gemaakt tussen after sun voor het lichaam en after sun voor het gezicht.)

Carotenoïden, wat is dat?

Van carotenoïden als lycopeen en bètacaroteen uit tomaten en wortelen heb je waarschijnlijk al gehoord. Het zijn de stoffen die groenten een gele, oranje of rode kleur geven. Ze vangen licht en gebruiken de energie van dat licht om fotosynthese mogelijk te maken waardoor de planten aan voedsel kunnen komen en groeien. Tegelijkertijd bieden carotenoïden ook bescherming tegen agressieve omgevingsfactoren. Zo beschermen ze het bladgroen tegen het schadelijke effect van uv-straling. Ze bevechten met andere woorden vrije oxidanten die schade veroorzaken in de cellen. In onze huid vertaalt zich dat als volgt: ze voorkomen veroudering en helpen je huid gezond te houden.

Huidveroudering voorkomen met kleurloze carotenoïden.

Dunaliella salina is een algje dat uv-licht absorbeert en beschermt tegen vrije radicalen en de huidveroudering die erdoor ontstaat. Omdat het de stabiliteit van zonnefilters helpt verbeteren, versterkt het de werking van je zonnecrème.

Waarschijnlijk hoef ik je niet meer te vertellen dat zonlicht je huid doet verouderen en dat dat komt omdat zonlicht vrije radicalen vrijstelt: zeer reactieve moleculen die schade berokkenen aan de collageen- en elastinevezels die onze huid jong en veerkrachtig houden. Vrije radicalen worden niet enkel door de zon veroorzaakt maar ook door allerlei fysiologische processen ín onze lichamen. Daarom is er een voortdurende aanvoer van antioxidanten nodig: niet alleen om onze huid zo gezond, jong en mooi mogelijk te houden, maar ook voor onze gezondheid op lange termijn. In het netwerk van antioxidanten zijn carotenoïden gekend al eerste linie verdedigers. Ze absorberen een deel van de vrije radicalen en hierdoor helpen ze andere antioxidanten om hun taak beter uit te voeren. Heel veel groenten en fruit eten helpt je uiteraard al een eind op weg, maar je kan je huid nog een extra duwtje in de rug geven door je carotenoïden ook te smeren.

Het probleem met de meeste carotenoïden is echter dat ze niet stabiel zijn wanneer ze blootgesteld worden aan lucht en licht. Ze oxideren dan onmiddellijk en verliezen zo hun beschermende werking. Er bestaat echter een algje: Dunaliella salina dat kleurloze carotenoïden bevat die helemaal niet degraderen. Het algje is daardoor erg geschikt om in verzorgingsproducten te gebruiken. De algjes groeien hiervoor in gecontroleerde omstandigheden in ondiepe zoutmeren in de Middelandse en Rode Zee.

Smeer je een crème of serum met dit algje op je gezicht, dan helpen de kleurloze carotenoïden je om het uv-licht te absorberen en beschermen ze je mee tegen zowel uv-straling als de vrije radicalen (en huidveroudering) die erdoor ontstaan. Omdat ze de stabiliteit van zonnefilters helpen verbeteren, versterken ze ook nog eens de werking van je zonnecrème.

De kleurloze carotenoïden uit het Dunaliella salina algje zitten in alle producten van Enfleur op Po’pêche, maar mijn persoonlijke favoriet voor de zomermaanden (als after sun voor het gezicht, maar ook als gelaatsverzorging onder mijn zonnecrème) is het Verzachtende serum. Een heerlijk zacht en kalmerend serum dat naast de antioxidanten uit het wonderbaarlijke algje ook zoethoutwortelextract bevat: een puur natuurlijke stof die sterk kalmerend werkt en die je huid helpen om celschade door uv-licht te herstellen en pigmentvlekken te helpen vervagen. Een must in de zomer!

Verzachtend serum

Dit artikel is een bewerking van een tekst van Marleen Maras. 

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *