Close

Waarom je reinigingsmelk je huid gevoelig, droog of net heel vet kan maken.

Waarom je reinigingsmelk je huid gevoelig, droog of net heel vet kan maken.

Als tiener en prille twintiger kocht ik bakken vol cosmetica, maar eigenlijk had ik er toen geen flauw benul van wat die producten precies deden. In die tijd kocht ik bij de apotheek ook steevast van die schuimende gezichtsreinigers. Die waren zogezegd specifiek afgestemd op de vette en onzuivere huid die ik toen had. Het mega propere gevoel dat ik na zo’n reinigingsbeurt had, was voor mij bewijs genoeg dat het product zijn werk deed. Het feit dat mijn huid echter wel steeds vetter en onzuiverder werd, wijdde ik aan hormonen. Een uitleg die perfect zou kunnen steek houden in je tienerjaren, maar die wanneer je 24 bent toch echt niet meer opgaat. Je wilt niet weten hoeveel doosjes ‘blotting paper‘ van de Body Shop ik er toen doorjoeg. Dat waren van die papiertjes met tea tree die op sigarettenblaadjes leken en die – excusez le mot – het exces aan vet van mijn huid absorbeerden.

“Blotting papers” van de Body Shop waren lange tijd mijn beste vriend.

En toen hoorde ik over het belang van de pH-waarde van cosmetica, in het bijzonder van gezichtsreinigers. Toen ik dat eenmaal gesnapt had, stopte mijn huid met die overmatige olieproductie en werd ze opeens rustig.

Helaas waren die papiertjes maar een kleine pleister op de wonde en zouden mijn huidproblemen blijven verder duren tot ik eindelijk het inzicht kreeg dat de producten die ik met zoveel plezier gebruikte de problemen alleen maar in stand hielden of – auch – zelfs verergerden.

Het is niet te geloven dat ik zo lang dacht dat acne en een supervette huid gewoon mijn ‘huidtype’ was. Toen ik de natuurcosmeticatoer op ging, merkte ik dat tijdens het gebruik van sommige producten mijn huid helemaal opknapte, terwijl andere producten mijn huid opnieuw heel vet maakten. En toen hoorde ik over het belang van de pH van cosmetica, in het bijzonder van gezichtsreinigers. Toen ik dat eenmaal gesnapt had, stopte mijn huid met die overmatige olieproductie en werd ze opeens rustig. Wat een verademing!

Wat is pH?

De pH-waarde is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing. (Zowel gezichtsreinigers als crèmes en bodylotions zijn oplossingen van water met olie en andere stoffen).

pH 7 noemt men neutraal. Alles wat onder 7 zit is zuur en alles wat boven 7 zit is basisch.

Voor je huid is het van groot belang dat de producten die je er opsmeert of die je gebruikt om ze te wassen een lichtjes zure pH hebben. De pH van de beschermingslaag van je huid ligt immers tussen de 4,5 en 5,5. Die beschermingslaag, de zogenaamde zuurbeschermingsmantel, is van onschatbaar belang voor de gezondheid van je huid. Hij zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd blijft, zodat ze soepel en zacht aanvoelt én hij houdt ziektekiemen en vervuiling op een afstand en beschermt zo tegen irritatie en infectie. Wordt je zuurbeschermingsmantel aangetast – bijvoorbeeld door cosmetica met een te hoge of te lage pH – dan wordt je huid erg droog, overgevoelig en vatbaar voor irritaties. Soms doet je huid dan hetzelfde als wat mijn huid indertijd deed en reageert ze wanhopig door extra veel olie te produceren om de uitdroging te counteren.

Waarom de pH-waarde van je gezichtsreiniger zowel een droge huid als acne kan uitlokken.

 

Alles wat een andere pH heeft dan je huid, kan je zuurbeschermingsmantel aantasten, zelfs kraantjeswater.

Alles wat een andere pH heeft dan je huid, kan je zuurbeschermingsmantel aantasten. Zelfs kraantjeswater (dat doorgaans een pH-waarde van rond de 7 heeft) kan dat doen. Met andere woorden: elke keer je je gezicht wast, verhoog je de pH van je huid. Voeg je daar nu nog extra een (schuimend) reinigingsmiddel aan toe dat ook een hoge pH heeft en gebruik je dat dag na dag (sommigen wassen hun gezicht hier zelfs ‘s ochtends én ‘s avonds mee), dan lijdt je zuurbeschermingsmantel daaronder en dat is niet zonder gevolgen. De volgende dingen zijn stuk voor stuk het gevolg van een verstoorde beschermingsmantel:

 • Vocht kan makkelijk uit je huid verdampen en je huid wordt steeds droger.
 • Je krijgt een ‘strak’ gevoel in je huid en ze wordt steeds trekkeriger.
 • Je huid heeft geen beschermingsmechanisme meer tegen vervuiling of ziektekiemen en dat kan leiden tot uitslag, acne, droge plekken en dermatitis.
 • Je huid wordt steeds gevoeliger.
 • Je huid produceert overmatig veel olie om uitdroging tegen te gaan en je huid wordt heel vet.

Raar maar waar kan een verstoring van de zuurbeschermingsmantel dus zowel een kurkdroge huid als acne tot gevolg hebben, afhankelijk van waar jij gevoelig aan bent.

Het duurt zo’n 90 minuten vooraleer je huid na een wasbeurt weer een normale pH-waarde heeft. Was je je huid nu keer op keer met producten die een te hoge pH hebben, dan stapelt dat effect zich op. Studies hebben namelijk aangetoond dat het voortdurende gebruik van zulke reinigingsproducten de tijd die je huid nodig heeft om zich te herstellen van een wasbeurt voortdurend verhoogt. Dat heb je waarschijnlijk al gemerkt met je handen: hoeveel te vaker je je handen wast, hoeveel te droger en trekkeriger ze worden: een teken dat je zuurmantel is aangetast. Smeer je handcrème, dan is het een uurtje later weer inorde. De enige manier om deze vicieuze cirkel van wassen en smeren te doorbreken, is reinigingsproducten met een juiste pH-waarde gebruiken.

Conclusie: reinigingsmiddeltjes met hoge pH maken je huid gevoelig, droog of net heel vet. 

Hoe een hoge pH-waarde acne kan uitlokken.

 

Door een reinigingsmiddel te gebruiken met een hoge pH, houd je acne in stand.

De beschermingsmantel van je huid is niet voor niets zuur: een zure pH is namelijk dodelijk voor ziekteverwekkende bacteriën (en juist goed voor de bacteriën die je huid gezond houden).

Duitse wetenschappers deden in 1995 al onderzoek naar de invloed van het gebruik van zeep (die een pH van rond de 8 heeft, te hoog dus) op acne. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, waarbij de ene groep een maand lang zeep gebruikte om te reinigen. De andere groep gebruikte een reinigingsmiddel met een pH van 5,5. Na een maand had de eerste groep veel meer last gekregen van acne, terwijl de deelnemers uit de tweede groep net veel minder acne hadden gekregen.

De reden die de wetenschappers voor deze opmerkelijke vaststelling gaven, is dat een hoge pH waarde de bacterie P. acnes, die acne mee veroorzaakt, de mogelijkheid geeft om welig te tieren, terwijl een ietsjes zure pH net een onvriendelijke omgeving is voor deze bacterie.

Conclusie: door een reinigingsmiddel te gebruiken met een hoge pH, houd je acne in stand.

Hoe weet je nu welke pH-waarde jouw reinigingsmiddel heeft?

Het slechte nieuws is dat de pH-waarde op de meeste producten niet vermeld staat.

Sowieso heeft zeep altijd een te hoge pH.

De pH-waarde van andere producten kan je het makkelijkst bepalen door pH teststrips te kopen (bijvoorbeeld bij je apotheker) en je reinigingsmiddel zelf te testen.

Uiteraard heeft de Douceur de clémentine reinigingsmelk van Réalia – net als alle andere Réalia producten – een perfecte pH van 5,5.

Douceur de clémentine – reinigingsmelk

 

4 Reacties

 • Bernadette Posted 13 juni 2018 13:22

  Kan ik zo’n reinigingsmelk bestellen ? Zou die er al zijn voor de workshop van 23 juni ? Dan kan ik dat meenemen

  • Anntje Peeters Posted 13 juni 2018 15:37

   Ja, prima hoor. Ik hou er eentje voor je opzij. Tot dan!

 • Debby Posted 13 juni 2018 17:17

  Weet je de ph van Aleppo zeep?

  • Anntje Peeters Posted 13 juni 2018 19:35

   Ook rond de 8 helaas en dus veel te hoog. In het Japans ritueel maak je dat wel weer goed doordat je daarna de tonic met zuurdere pH gebruikt.

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *