Close

Waarom granaatappelolie je huid jong houdt

Waarom granaatappelolie je huid jong houdt

De granaatappel is een prachtige vrucht die al sinds de oudheid geroemd wordt omwille van een wijde waaier aan gezondheidsbevorderende eigenschappen. De oude Egyptenaren dachten dat granaatappelsap een levenselixir was dat onsterfelijk maakte. Dat is misschien een tikkeltje overdreven, maar alleszins hadden die krasse Egyptenaren wel gelijk dat de granaatappel een übergezonde vrucht is: hij bevat immers een rist aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die onder andere je immuunsysteem versterken en die vrouwelijke kwaaltjes zoals menstruatiekrampen, pms en opvliegers helpen voorkomen.

Granaatappelpitolie voor huidverjonging

De olie die gewonnen wordt uit de pitten van deze vrucht schittert dan weer in zijn rol als huidverbeteraar. Ze bevat een zeer hoog percentage (zo’n 65%) van een speciaal vetzuur: punicinezuur, ook omega 5 genoemd. Punicinezuur heeft een uitzonderlijk hoge antioxiderende werking en is ontstekingsremmend: goed nieuws dus voor mensen die geplaagd worden door een (over)gevoelige huid.

Daarnaast bevat granaatappelpitolie ellaginezuur, een krachtig polyfenol dat de celmembranen van de huid versterkt en minder vatbaar maakt voor vrije radicalen. Een recente Koreaanse studie toonde aan dat ellaginezuur ontstekingsreacties in de huid fel verminderde. Aangezien ontstekingsreacties in de huid aan de basis liggen van heel wat huidklachten (overgevoelige huid, puistjes, hyperpigmentatie, …), is dat goed nieuws voor iedereen wiens huid haar of hem wel eens parten speelt. Bovendien verhindert ellaginezuur ook de werking van bepaalde enzymen die het collageen in je huid doen afbreken.

Doordat granaatappelpitolie de aanmaak van collageen en de celvernieuwing stimuleert en tegelijkertijd voorkomt dat collageen- en elastinevezels in de huid worden afgebroken, is het de perfecte olie om je huidelasticiteit te verbeteren.

Hier houdt het echter nog niet op: verschillende studies wijzen ook nog eens op het vermogen van granaatappelpitolie om zonschade aan de huid te verhelpen: ze vermindert niet alleen roodheid maar helpt ook die lastige, bruine vlekken verminderen die we vanaf een bepaalde leeftijd op onze huid zien verschijnen.

Door het gecombineerde effect van al deze eigenschappen is deze olie een echte anti-aging kampioen.

De ene granaatappelpitolie is de andere niet.

Moeten we dan maar snel naar de natuurwinkel hollen om een flesje granaatappelpitolie te gaan halen? Ja en nee. De pure, koudgeperste olie is namelijk erg gevoelig voor oxidatie. Ze wordt snel ranzig en daardoor onbruikbaar (tenzij om je deurscharnieren mee te smeren). Er is echter een extractiemethode die ervoor zorgt dat de olie veel langer houdbaar en stabiel blijft: CO2 extractie. CO2 is een gas dat onder hoge druk en bij een temperatuur van 31°C vloeibaar wordt. Aan de hand van deze CO2 vloeistof worden oliën (en de in olie oplosbare bestanddelen) uit planten geëxtraheerd. De olie die je door deze extractiemethode verkrijgt is 100% zuiver, aangezien het CO2 opnieuw tot een natuurlijk gas uit de olie verdampt. De olie die op deze manier uit de granaatappelpitten geïsoleerd wordt, is 2 jaar houdbaar, terwijl de geperste olie – mits koel en donker bewaard – maximaal 9 maanden houdbaar is.

Nog even vermelden voor je op het idee zou komen om puur CO2 extract van granaatappel op je gezicht te smeren: het is heel geconcentreerd spul en daarom wordt aangeraden om er niet meer dan 1 tot 5% van te gebruiken, verdund in een andere olie of verwerkt in een crème.

Granaatappel CO2 extract is een van de belangrijkste ingrediënten in het fantastische Enfleur anti-aging serum.

Anti-aging serum

 

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *