Close

3 to do’s bij een droge huid

3 to do’s bij een droge huid

Heel wat mensen hebben last van een droge huid en dat is een beetje vreemd, want er zijn maar weinig mensen die ermee geboren worden en slechts een klein percentage van de bevolking heeft een huidtype dat van nature droog is. Wat velen niet beseffen, is dat we een droge huid vaak zelf in de hand werken. Dat zit zo.

Reinigingsgels, producten met een verkeerde pH-waarde en minerale olie tasten je huidbarrière aan en dat is allesbehalve goed nieuws. Belangrijke huidfuncties worden ontregeld, je huid wordt kurkdroog en er ontstaan problemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem of huidirritatie.

Een gezonde huid is soepel, stevig en elastisch. Raakt je huid echter uit balans, dan wordt ze gevoelig en droogt ze uit. Vaak is dit proces te wijten aan een verstoorde huidbarrière. De bovenste laag van je huid (de hoornlaag) wordt normaal gezien beschermd tegen uitdroging door een soort van ‘vette cement’: huidvetten die uit cholesterol, vrije vetzuren en ceramiden bestaan. Beschadig je deze beschermingslaag door je huid te ‘verzorgen’ met verkeerde producten (bijvoorbeeld agressieve zepen, wasgels, douchegels of producten met een verkeerde pH-waarde of minerale olie), dan veroorzaak je problemen zonder het onmiddellijk op te merken. Door het verlies van de beschermende vetlaag verdampt het water uit de diepere huidlagen en worden allerlei belangrijke huidfuncties ontregeld. Je huid is beschadigd, droogt verder uit en er ontstaan problemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem of huidirritatie. En dat is altijd slecht nieuws voor je huid, want een beschadigde huidbarrière staat uiteindelijk ook gelijk met versnelde huidveroudering.

Hoe zorg je ervoor dat je huidbarrière intact blijft?

1. Vermijd reinigingsgel of -melk met sulfaten

Check de ingrediëntenlijst van je reinigingsproduct zeker op sodium lauryl sulphate. Dat is een detergent die notoir is voor zijn irriterende en uitdrogende eigenschappen. Sodium laureth sulphate is ietsjes minder irriterend, maar je wilt het echt niet in een reinigingsmiddel voor je gezicht. Tenzij je zo’n lekker trekkend, droog gevoel en witte schilfertjes wilt na het wassen.

Vermijd verder best ook het schuimvormend stofje cocamidopropyl betaïne dat notoir is voor het veroorzaken van contactallergie en de huid uitdroogt.

Kies best voor een reinigingsproduct op basis van olie. Olie lost vuil heel goed op en het laat je huidbarrière intact.

2. Vermijd crèmes op basis van minerale olie

Minerale oliën zijn destillaten van petroleum (aardolie). Heel wat cosmeticaproducten worden nog altijd met deze oliën gemaakt, hoewel men ondertussen weet dat ze een film op de huid leggen die sterk afsluit. Voor eventjes kan dat een goed en wenselijk effect geven. De film die zo’n product op je huid legt, zorgt er dan voor dat het vocht niet uit je huid kan verdampen. Zo zal je merken dat je na een nachtje met vaseline op je gezicht, ineens weer een zachte huid hebt. Het wordt echter problematisch wanneer je zulke producten (niet alleen vaseline, maar alle crèmes met minerale olie) dagelijks gebruikt. Je huid verliest op die manier immers zijn natuurlijke functie en zal hierdoor op termijn steeds droger worden.

Gebruik daarom uitsluitend verzorgingsproducten die plantaardige oliën bevatten. Amandelolie, zonnebloemolie, olijfolie, abrikoospitolie, … allemaal zijn ze goed om de natuurlijke huidvetten die je huid soepel en gezond houden te sparen en eventueel aan te vullen. Een van de toppers op dat gebied is woestijndadelolie. Deze olie is afkomstig uit Afrika en was in de oudheid een beautyproduct dat alleen voor de rijken voorbehouden was en zelfs verhandeld werd voor goud. De olie is intens voedend en lijkt op de huideigen vetten. Een groot pluspunt van deze olie is dat ze vliegensvlug intrekt. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je met een vet gezicht zal rondlopen als je deze olie gebruikt. Integendeel: het enige wat je zal voelen is een zachte en soepele huid.

3. Eerst scrubben, dan smeren

Heb je al ooit gemerkt dat het niet uitmaakt hoeveel crème je smeert op je droge huid, want dat je huid toch kurkdroog blijft? Wel, dat komt omdat je de droge (soms voor het blote oog onzichtbare) ‘schilfertjes’ op je huid als het ware vast smeert. De schilfertjes plakken aan elkaar en vormen een barrière op je huid, waardoor je crème niet in je huid kan dringen om het vochtgehalte opnieuw op peil te brengen.

Dit euvel kan je voorkomen door eenmaal per week je huid zachtjes (ik herhaal: zachtjes!) te scrubben. Ga je huid niet te lijf met een scrub als een wilde, maar masseer je scrub voorzichtig met circulaire bewegingen over je huid. Spoel je huid goed na en breng dan pas een vochtinbrengende crème of olie aan. Je zal zien dat deze maatregel alleen al een wereld van verschil kan maken.

Eclat de myrte – exfoliërend antioxidantenmasker

Voedende crème voor de normale tot droge huid

 

Reageer

Your email address will not be published. Required fields are marked *